Het verschil tussen generatieve en classificerende AI
Kunstmatige intelligentie (AI) is sinds kort binnen ieders bereik gekomen met generatieve AI. Superhandig, want met een geschreven of gesproken tekst geef je opdracht aan een AI-tool om bijvoorbeeld een tekst of afbeelding te genereren. In het dagelijks leven komen we daarentegen al veel langer classificerende AI tegen, ook wel discriminatieve AI genoemd. Wat is dat precies en wat is het verschil met generatieve AI? In dit artikel zetten we het verschil tussen generatieve en classificerende AI op een rijtje en bespreken we wat je ermee kan doen.
Wat doet generatieve AI?
Generatieve AI is een vorm van kunstmatige intelligentie die nieuwe content kan genereren. Denk hierbij aan tekst, afbeeldingen, muziek en zelfs video’s. Bekende voorbeelden van generatieve AI-modellen zijn GPT en DALL-E. De afkorting GPT betekent Generative Pretrained Transformer, wat gebruikt wordt in ChatGPT en andere AI-writers waaronder die in Microsoft Copilot. Generatieve AI vergelijkt patronen om vervolgens nieuwe patronen te genereren. Toepassingen die generatieve AI gebruiken, zijn aanvankelijk met menselijke input getraind: input van meer of minder creatieve geesten, van Shakespeare en Multatuli tot het Reddit-forum. De keuze van het AI-model en de kwaliteit van je prompt – jouw instructies aan de AI – bepalen de kwaliteit van de gegenereerde output. Gebruik generatieve AI om een rechtenvrije afbeelding of jingle te genereren of als een opzetje voor een blog.
Een paar van de voordelen:
- Tijd besparen
- Inspiratie opdoen
- Meer focus op het creatieve proces
Voorbeelden van generatieve AI-toepassingen
- Tekstgeneratie: Een van de bekendste AI-writers is ChatGPT. Goed voor blogs, maar ook voor advertenties en nieuwsbrieven.
- Afbeeldingcreatie: Midjourney en DALL-E helpen je bij visuele campagnes of designprojecten. Gebruik het in combinatie met Photoshop of Canva voor de finishing touch of om de juiste tekst toe te voegen.
- Muziek en geluiden: Jukedeck is een AI-tool die inmiddels in TikTok is geïntegreerd om muziek en geluiden bij TikTok-video’s te maken. Een AI-tool als Loudly richt zich specifiek op het genereren van muziek bij social media, advertenties en video’s.
Wat is classificerende AI?
Classificerende AI maakt geen nieuwe content, maar analyseert data en maakt op grond hiervan beslissingen. Een paar veelgebruikte modellen voor classificerende AI zijn beslissingsbomen en neurale netwerken. Deze systemen zijn getraind op een dataset waarin elke input een label heeft, zodat het model leert om nieuwe input correct te classificeren. Een spamfilter leert bijvoorbeeld tijdens het trainingsproces om spam te identificeren en tegen te houden. Eens in de zoveel tijd wordt het model normaal gesproken geüpdatet, aan de hand van eventuele feedback van de gebruikers.
Classificerende AI-modellen worden dus getraind om data in verschillende klassen of categorieën in te delen. Vervolgens maakt de software waarin dit model verwerkt is beslissingen op grond van de gelabelde data. De onmisbare ‘human in the loop’ overziet dit besluitproces en stuurt zo nodig bij.
Voorbeelden van classificerende AI-toepassingen
Classificerende AI wordt onder meer ingezet bij:
- Beveiliging: Een AI-securitysysteem detecteert verdacht gedrag, zoals mensen die verschillende keren langzaam met een busje langs bouwplaatsen rijden. Na een seintje van het systeem kan extra beveiliging dan diefstal voorkomen.
- Gezichtsherkenning: Programma’s zoals datingapps gebruiken AI voor gezichtsherkenning, bijvoorbeeld bij toelating tot apps voor vrouwen die van vrouwen houden. AI maakt vrij nauwkeurig onderscheid tussen mannen en vrouwen.
- Medische diagnose: Classificerende AI is een groot succes bij het constateren van onregelmatigheden op röntgenfoto’s en bij andere diagnostische procedures. AI is hier aangetoond sneller en nauwkeuriger dan het menselijk oog.
Wanneer kies je voor welke AI?
Het kiezen tussen generatieve en classificerende AI hangt af van jouw specifieke doel. Voor nieuwe en creatieve content gebruik je generatieve AI. Voor inzicht in je data gebruik je classificerende AI. Classificerende AI herkent risico’s, maar ook nieuwe kansen.
Toen ChatGPT en andere AI-toepassingen voor het grote publiek beschikbaar kwamen, waren de verwachtingen hoog. ChatGPT zou het hele bedrijf gaan managen, problemen oplossen en winstmarges maximaliseren. Inmiddels weten we dat zo’n superintelligentie anno 2024 nog niet bestaat.
Kleinere, gespecialiseerde AI-toepassingen zijn makkelijker in te zetten dan een algemene AI-tool. AI heeft namelijk context nodig om de juiste output te genereren uit de miljarden data die het model tot zijn beschikking heeft. Dit is precies wat gespecialiseerde AI-software doet: het geeft een AI-model de juiste context om bijvoorbeeld als romantische songwriter, als afspraakplanner of als inclusieve vacaturegenerator te fungeren.
De AI-tools van de toekomst combineren verschillende soorten AI. Bij marketing heb je classificerende AI nodig om gebruikers en hun gedrag te classificeren en op grond daarvan profielen op te stellen. Het zou ideaal zijn als dezelfde tool ook generatieve AI gebruikt die op grond van deze profielen meteen de juiste, nieuwe en creatieve communicatie-uitingen kan genereren. AI-tools als DataRobot, ATLAS.ti, Power BI en Qlik profileren zich als apps die dit aankunnen.
AI-gestuurde software als Textmetrics specialiseert zich op het gebied van arbeidsmarkt en diversiteit en inclusie (D&I). Dit geeft het AI-model een strak kader om content te genereren voor het aantrekken en behouden van personeel. Probeer de vacaturegenerator maar eens uit. Hiermee schrijf je razendsnel een vacature die de juiste kandidaten aantrekt!