Leontien Rutenfrans

Marketing Manager Textmetrics
november 18, 2024

Zie alle blogs

Blogs

Genderbias verwijderen: Schrijf inclusieve vacatureteksten voor divers talent

Taal speelt een belangrijke rol bij het aantrekken van personeel: met de juiste taal trek je de juiste mensen aan. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: bepaalde woorden en zinnen in een vacature zorgen er mogelijk voor dat veel vrouwelijke of juist mannelijke kandidaten zich niet aangesproken voelen en dus niet solliciteren. Deze genderbias is uiteraard niet goed voor een divers en inclusief personeelsbeleid. Voor bedrijven en branches met personeelstekorten kan een genderbias zelfs funest zijn.
Ontdek daarom in dit artikel hoe je gendered taal- en woordgebruik herkent om genderbias uit je vacatureteksten te verwijderen.

 

Wat is genderbias in vacatures?

Genderbias in een vacaturetekst kan overduidelijk zijn, zoals: ‘We zoeken de juiste man op de juiste plaats’. Meestal is de bias echter subtieler en uit zich in gendered woordgebruik. Hieronder vallen woorden die de lezer onbewust associeert met een bepaald gender. De vacature kan hierdoor minder aantrekkelijk lijken en ervoor zorgen dat geschikte kandidaten niet solliciteren.

 

Genderbias in functiebeschrijvingen

Gendered woordgebruik bestaat uit woorden en uitdrukkingen die cultureel gezien een mannelijke of juist vrouwelijke lading hebben. Dit is belangrijk voor de boodschap die je vacature onbewust uitdraagt. Een paar voorbeelden zijn:

  • Mannelijk-gecodeerd taalgebruik: woorden als prestatiegericht, competitief en leidinggevend. Deze woorden wekken de indruk dat de functie bij een man past.
  • Vrouwelijk-gecodeerd taalgebruik: woorden als zorgzaam, empatisch en begeleiding suggereren een functie die specifiek voor vrouwen geschikt is.

Het is dus beter om gendered woordgebruik te vermijden: op die manier creëer je een neutrale toon die meer kandidaten aantrekt.

 

Gevolgen van genderbias in vacatures

Genderbias in wervingsteksten kan zeker op de lange duur ernstige effecten hebben op de personeelssamenstelling en werkcultuur, zoals:

Eenzijdige personeelssamenstelling
Een eenzijdige personeelssamenstelling is niet inclusief. Dit leidt tot een werkomgeving waar iedereen hetzelfde denkt, zodat nieuwe ideeën geen kans krijgen. In sectoren zoals de gezondheidszorg kan genderbias bovendien tot grote problemen leiden, bijvoorbeeld doordat een gebrek aan diversiteit in het team kan resulteren in minder effectieve patiëntenzorg. Het is dus voor elk bedrijf belangrijk om zowel mannen als vrouwen in dienst te hebben.

Personeelstekorten door genderbias
Bepaalde branches hebben een voortdurend personeelstekort. Hierbij zien we vaak dat een bepaald gender oververtegenwoordigd is, zoals bij techbedrijven, in de zorg, maar ook in het onderwijs. Waarom werken er bijvoorbeeld zo weinig mannelijke leerkrachten op basisscholen? Met gericht taalgebruik verleid je ze uit om te solliciteren. Denk hierbij aan mannelijk-gecodeerde termen als carrière, uitdaging en leiding geven.

Geschikte kandidaten solliciteren niet
Realiseer je dat potentiële topkandidaten af kunnen haken omdat de taal uit je vacature hen niet aanspreekt. Wees je daarom bewust van elke genderbias in je vacatureteksten.

 

Voordelen van verwijderen genderbias in vacatures

Over het algemeen laten mannen zich minder afschrikken door vrouwelijk-gecodeerd taalgebruik dan omgekeerd. Voor de meeste vacatureteksten is genderneutraal taalgebruik dan ook het beste. Wat levert dat op? Een inclusieve werkomgeving die leidt tot:
· betere prestaties
· meer creativiteit en innovatie binnen de organisatie
· een prettige werksfeer waarbinnen iedereen zich welkom voelt.

 

Hoe kun je genderbias voorkomen?

Gelukkig zorgen wat simpele aanpassingen ervoor genderbias te verwijderen uit je vacatures. Met onderstaande tips maak je je teksten genderneutraal en uitnodigend voor alle kandidaten:

  1. Bewustwording. De eerste stap is om je bewust te worden van gendergecodeerde woorden. Genderneutrale taal is in vrijwel alle gevallen het beste. Neutraal en objectief taalgebruik geeft geen voorkeur aan een specifiek gender en voelt uitnodigend voor iedereen.
  2. Zorg voor een gevarieerd en inclusief beoordelingsteam. Laat verschillende mensen met hun eigen unieke gezichtspunten naar je vacatureteksten kijken. Zo krijg je nog sneller inzicht in vooroordelen en onbewuste bias.
  3. Gebruik tools of software zoals Textmetrics. Textmetrics gebruikt AI-gestuurde software om genderbias te detecteren en suggesties te doen voor genderneutrale termen. Zo maak je snel een aansprekende vacaturetekst om de beste kandidaten aan te trekken.

Ook nieuwsgierig naar wat onze vacature-generator voor je kan doen? Check it out!

Wij vinden je privacy belangrijk

We zetten ons in voor het waarborgen van de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie en gegevens. We doen er alles aan om te garanderen dat alle gegevensbronnen volledig beschermd zijn, volgens geldende wetten, regelgeving en industriestandaarden.

Download ons ISO Certificaat
Lees ons privacy beleid

We ontmoeten je graag op ons volgende evenement!

Bij Textmetrics doen we graag actief mee aan verschillende evenementen en speciale gelegenheden. We zijn vaak aanwezig en enthousiast om nieuwe connecties te maken en ervaringen te delen. We kijken ernaar uit om u te verwelkomen op de komende evenementen waaraan we zullen deelnemen.

Klik hier om te zien op welke evenementen we aanwezig zullen zijn!

Share This