Wat is AI-governance?
Er zijn veel speculaties en zelfs complottheorieën over het gevaar van kunstmatige intelligentie. Elon Musk, een van de grondleggers van ChatGPT, stelt zelfs voor om de ontwikkeling helemaal stil te leggen totdat we het beter onder controle hebben. Veel mensen vinden dat overdreven, maar ook zij kunnen de invloed van AI niet overzien. Daarom is het noodzakelijk dat we AI reguleren voordat we er helemaal afhankelijk van zijn en geconfronteerd worden met ongewenste effecten. We vertellen je graag meer over AI-regulatie, oftewel AI-governance.
Gevaren van ongereguleerde AI
Een AI die niet aan banden wordt gelegd, kan veel schade opleveren. Denk bijvoorbeeld aan:
- Privacyschendingen. Een AI kan je zonder medeweten volgen en op die manier een profiel van je opstellen waaruit allerlei ongewenste conclusies worden getrokken. Op grond van die conclusies worden dan bijvoorbeeld bepaalde rechten ingetrokken en geweigerd.
- Manipulatie. Communicatie in woord en beeld is een veelgebruikte manier om mensen te beïnvloeden.
Deep fakes. Als je baas je in een Zoom-call vraagt een miljoen over te maken naar een rekening in Hong Kong, doe je dat dan? Misschien lijkt en klinkt hij heel realistisch, maar is hij niet echt. - Discriminatie. Als je middels een algoritme profielen opstelt van mensen, ligt discriminatie op de loer. Het Toeslagenschandaal is daar een bekend voorbeeld van.
- Verlies van werkgelegenheid. Misschien moeten we de toepassing van AI iets afremmen totdat iedereen omgeschoold is. Een te snelle verandering van de arbeidsmarkt levert veel onzekerheid en chaos op.
- Problemen met aansprakelijkheid. Wiens schuld is het als een AI besluit een overvliegend vliegtuig neer te halen terwijl iemand anders juist toestemming gegeven heeft? Mag je sowieso wel toestaan dat een AI zulke vergaande beslissingen neemt?
- Verlies van vertrouwen. Veel mensen zijn bang voor AI omdat ze geen enkel idee hebben hoe het werkt. Daarom is transparantie in je AI-processen heel belangrijk, want anders kost het je klanten.
Toezicht en regulatie door AI-governance
AI-governance verwijst naar alles wat te maken heeft met beleid, procedures en praktijken om het verantwoord gebruik en beheer van AI te garanderen, zoals:
- Wetgeving. De AI-act van de EU zal in 2026 in werking treden. Houd daar nu al rekening mee als je software gebruikt of zelf ontwikkelt, anders moet je tegen die tijd al je processen weer aanpassen.
- Regelgeving en procedures. Als het goed is, heeft je organisatie al regels opgesteld over het AI-beleid. Evalueer dat regelmatig zodat het up-to-date blijft.
- Ethiek. Een ethisch kader biedt duidelijke richtlijnen voor het ethisch verantwoord gebruik van AI-technologie. Dit betekent bijvoorbeeld dat bij het ontwerpen van een AI-systeem voor wervingsdoeleinden, het vermijden van vooringenomenheid en het waarborgen van gelijke kansen voor alle kandidaten essentiële onderdelen zijn van het ethische kader.
- Transparantie. Transparantie in de AI-processen is belangrijk om angst en onzekerheid bij gebruikers en klanten weg te nemen. Transparantie is ook een vereiste bij toekomstige inspecties van AI-technologie.
- Vermijden van vooroordelen. AI kan heel erg uit de bocht vliegen als het verkeerd ontwikkeld en getraind is. De allereerste AI-chatbot Tay (van Microsoft) werd in 2016 al na een paar dagen gedeactiveerd omdat hij alleen nog maar racistische vuilspuiterij uit kon brengen.
Reguleer je AI-gestuurde software
Binnenkort zal AI-technologie een integraal onderdeel zijn van al je software. Zorg ervoor dat je alleen software gebruikt die volledig transparant is over haar AI-componenten, zodat je altijd weet wat er achter de schermen gebeurt.
Textmetrics biedt geavanceerde AI-aangedreven tools om je te helpen bij het schrijven van doordachte en onbevooroordeelde teksten. Met onze vacature-generator kun je in een oogwenk genderneutrale vacatureteksten opstellen, waardoor je de beste talenten aantrekt zonder vooroordelen.